ΟΔΟΣ ΜΑΥΡΗΣ ΠΕΤΡΑΣ….»ΓΙΑ ΜΑΘΕ ΚΑΙ ΨΑΞΕ»

Posted: 5 Ιανουαρίου, 2011 in Χωρίς κατηγορία

Κατηφορίζοντας την οδό Ακροπόλεως στην άνω πόλη, συναντάει κανείς ένα μικρό στενό πλακόστρωτο δρομάκι, την περιβόητη οδό Μαύρης Πέτρας, που αν το περπατήσεις νομίζεις πως τα σπίτια γέρνουν από πάνω σου καθώς περνάς, παρακολουθώντας το κάθε σου βήμα. Συνεχίζοντας φτάνεις σε ένα αδιέξοδο, όπου ο θρύλος λέει πως κάθε τρεις μέρες, στις 12 το βράδυ εμφανίζεται ένας χαμένος δρόμος που κάνείς δεν ξέρει που οδηγεί…ίσως…
Σχεδόν στους πρόποδες του λόφου που είναι κτισμένη η Άνω Πόλη, λίγο παρακάτω από την οδό Μαύρης Πέτρας βρίσκεται μια μικρή πευκόφυτη έκταση, γνωστή ως οι Κήποι του Πασά. Το μέρος αυτό ήταν το ησυχαστήριο του Σειφουλάχ Πασά και των Οθωμανών Τεκτόνων που ανήκαν στον στενό του κύκλο, ο οποίος έκτισε εκεί ένα περίεργο σύμπλεγμα πέτρινων κατασκευών, γεμάτων μυστικιστικά σύμβολα. Μεγάλο μέρος αυτού του περίεργου συμπλέγματος αποτελείται από πέτρες που σχηματίστηκαν από την πτώση κεραυνών στην άμμο, και είναι άγνωστο πώς ή από πού μεταφέρθηκαν εκεί. Το μέρος αυτό θεωρείται ενεργειακός τόπος, με διάφορες ανεξήγητες αναφορές για διάθεση ευφορίας ή χρονικά κενά, ενώ οι οπαδοί της ιερής γεωγραφίας το θεωρούν κομβικό γεωμαγνητικό σημείο. Λέγεται ότι κατά την διάρκεια των αποκρυφιστικών τελετών γινόντουσαν ανθρωποθυσίες.

(ΑΠΟ ΜΑΡΤΥΡΙΑ FORUMhttp://forum.metafysiko.gr/showthread.php?t=3718&page=2….)

……Η ιστορία της οδού της Μαύρης Πέτρας χάνεται στα γραφόμενα διαφόρων ανθρώπων, στον έντυπο Τύπο, σε βιβλία αλλά ακόμη και σε ξένα κείμενα!

Έχει πολύ καιρό που γνωρίζω για την οδό αυτή και την ιστορία γύρω από αυτή. Εξίσου αρκετό καιρό είχα διαθέσει θυμάμαι για να συλλέξω οποιαδήποτε πληροφορία θα μου φαινόταν χρήσιμη για τον εντοπισμό και την εξερεύνηση της Οδού.

Η Οδός είναι πολύ εύκολη να βρεθεί.
Οδικώς ή με τα πόδια είναι περίπου η ίδια η διαδρομή.
Αν π.χ. είναι κάποιος στην Καμάρα και θέλει να πάει προς τα εκεί, απλά ανεβαίνει τέρμα πάνω την Εθνική Αμύνης, συνεχίζει προς τον Άγ. Δημήτριο (νοσοκομείο) και στην συνέχεια, στρίβει δεξιά στην Ακροπόλεως. Εκεί, μετά από 200 μέτρα περίπου, ο δρόμος χωρίζει (πάνω και κάτω). Πηγαίνει προς τα πάνω και στα 20 μέτρα υπάρχει μία στάση λεωφορείου όπου ακριβώς από πίσω της είναι το στενάκι της οδού Μαύρης Πέτρας (να σημειωθεί εδώ ότι παλαιότερα δεν υπήρχε εκεί η στάση του λεωφορείου…).

Προσωπικά, μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση του στενάκι αυτό! Είναι πλακώστρωτο (όπως οι περισσότεροι δρόμοι στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης), με πολύ στενά περάσματα που με το ζόρι φτάνει τα 2,5-3 μέτρα άνοιγμα. Αριστερά και δεξία υπάρχουν κανονικά σπίτια, παράθυρα και είσοδοι των σπιτιών. Το στενάκι δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 50 μέτρα συνολικού μήκους (συνυπολογίζοντας τα μικρά στενάκια που σχηματίζει στο πέρας του). Στα θετικά είναι η υπέροχη θέα που έχει κανείς καθώς από μερικά συγκεκριμένα σημεία του, απλώνεται στα πόδια του όλη η πόλη…

Σύμφωνα με τον θρύλο (που είχα ακούσει από κάποιον…), εμφανίζεται όπως αναφέρατε παραπάνω μία «πύλη» που οδηγεί προς άγνωστη κατεύθυνση. Η Πύλη αυτή εμφανίζεται ανά 3εις μέρες (από ό,τι θυμάμαι), από τις 00:00 έως τις 00:15 και μετά εξαφανίζεται.

Πάνω κάτω αυτός είναι από ό,τι θυμάμαι ο θρύλος της περιοχής…
Δεν γνωρίζω αν πρόκεται για θρύλο ή απλά για ένα κατασκεύασμα της φαντασίας κάποιου. Δεν γνωρίζω, επίσης, τί το περίεργο μπορεί να συμβαίνει εκεί μιας και κατοικούν πολλοί άνθρωποι στην περιοχή και προσωπικά δεν έχω ακούσει κάτι (μετά και από προσωπικές μου ερωτήσεις προς 2 ντόπιους).

Αν πάντως θέλει κάποιος να ανακαλύψει την Οδό της Μαύρης Πέτρας και θέλει παρέα, μπορεί να μου στείλει ένα p.m και να κανονίσουμε να πάμε μαζί όποτε μπορέσουμε.

Σίγουρα, πάντως, η Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα ιδιαίτερο κομμάτι της πόλης, πλούσια σε «ενέργεια» (θετική/αρνητική θα μπορούσαμε να πούμε) που αξίζει να την ανακαλύψει κάποιος…

Υ.Γ: Προσωπικά, δηλώνω «άρρωστος» με την ‘Ανω Πόλη για διαφόρους λόγους που όμως δεν αρμόζει να αναλύσω εδώ..

Σχόλια
  1. Ο/Η agriada52 λέει:

    Διάβασα γι αυτό σε ένα διήγημα, ίσως του Ιωάννου, δεν είμαι σίγουρη. Εχω δει και σχετικά όνειρα! Στο Κουλέ Καφέ ήταν το Δημοτικό που πήγαινα, και από εκεί που περιγράφεις περνούσαμε όταν πηγαίναμε εκδρομή στο Σέιχ Σου.
    Εχω αυτή την αίσθηση του αδιέξοδου που περιγράφεις χωρίς να ξέρω αν είναι αποτέλεσμα των βιβλίων που έχω διαβάσει, ή των ονείρων μου. Κάπου κάπου τη νύχτα με επισκέπτεται!!!

  2. Ο/Η panagiotis kafwdeio λέει:

    ΠΑΝΤΩΣ ΦΑΝΤΖΕΙ ΩΡΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ »ΑΓΡΙΑΔΑ» ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΚΕΙ ΠΕΡΑ…

  3. Ο/Η triantafylls λέει:

    doulevo paketas kai exo paei apres fore paragelia se afth thn odo kai den exo dei h akousi kati to periergo

  4. Ο/Η triantafylls λέει:

    opios theli na pamw parea as stli mail 😉

  5. Ο/Η paraskeyi λέει:

    καλησπερα ειμαι η βουλα σημερα το πρωι πηγα στην μαυρη πετρα με ενεν φιλο μαζι ο φιλος ειχε πνοκεφαλο εσπασε 2 ποτηρια κ πηγε να πνιγει στο φαγητο.εγω απο την αλλη νιωθω υπεροχα μου φανηκε πολυ οικειο το μερος σαν να ειχα ξαναπαει

  6. Ο/Η paraskeyi λέει:

    σκεφτομαστε να ξαναπαμε σε 2 μερες .οποιος ενδιαφερετε να επικοινωνισει μαζι μου.η μπορει να μου δωσει καποιες πληροφοριες παραπανω…

Σχολιάστε